Utbud för låg- och mellanstadiet

Naturum Tåkern är en naturskola med höga ambitioner. Vi erbjuder naturpedagogisk undervisning som alltid utgår från läroplanen. Ett besök hos oss berör många delar ur läroplanen, bland annat varierade arbetsformer och att elever får utforska sin omgivning och öva på att samarbeta i en trygg och stimulerande miljö.

Nedan finns vårt utbud beskrivet med länkar till vårt bokningsformulär. Hittar du inte det du söker är du varmt välkommen att höra av dig så ordnar vi ett upplägg som passar dig och din klass.

Även om ni besöker naturum på egen hand får ni gärna höra av er till oss inför besöket så vi kan ge er en så bra upplevelse som möjligt.

Utelektioner vid Tåkern

En utelektion är perfekt att boka om ni vill fokusera på ett visst tema vid ert besök vid Tåkern. Ett kort intro till Tåkern ingår och det går att boka upp till tre lektioner per dag beroende på hur länge ni kan stanna och vad ni mer vill hinna
göra i besöksområdet.

Följande teman för utelektioner finns för tillfället att välja mellan:

  • Håva och sortera småkryp
  • Fåglar och fågelskådning
  • Livsviktigt vatten
  • Vinternatur (spårning, örnar och överlevnad)
  • Eldkunskap (endast åk 4–6)
  • Geografi – naturtyper och kulturlandskap (endast åk 4–6)

Tid: 60 minuter/lektion. Det går att boka upp till tre lektioner på en dag.

Pris: En utelektion kostar 40 kr/elev. Bokar ni flera lektioner samma dag kostar det som mest 80 kr/elev. Minsta kostnad per grupp eller klass är 500 kr. Är ni fler än 25 elever kan vi behöva dela er i två grupper.

Läs mer om alla teman i filen nedan.

Utelektioner vid Tåkern (PDF)

Skolguidning – Upptäck Tåkern

En skolguidning är perfekt att boka om ni vill ha en introduktion till Tåkern av en kunnig naturvägledare. Ni kommer lära er mer om sjön Tåkern, de djur och växter som finns här samt om Tåkerns historia. Vi anpassar guidningen efter elevernas ålder och eventuella förkunskaper samt önskemål från er pedagoger.

Vi börjar med en introduktion i naturums utställning och går därefter ut för att upptäcka Tåkern. Vad vi möter beror på säsong. Grodor, ödlor och snokar kan man ha tur att få se en solig vårdag men även i början på höstterminen. Insekter och fåglar kan man komma nära nästan året runt medan växterna blir fler och fler framåt sommaren och på höstkanten finns en del bär att smaka på. Önskas något särskilt tema under guidningen får ni gärna skriva det till oss när ni bokar.

Tid: Cirka 90 minuter.

Pris: 40 kr/elev. Minsta kostnad per grupp/klass är 500 kr. Är ni fler än 25 elever kan vi komma att dela er i två grupper.

Östgötaresan

Tåkern – Rökstenen – Alvastra klosterruin – Omberg

Östgötaresan är en resa som många skolor gjort under lång tid, kanske har du själv åkt på denna resa när du gick i skolan? Längs vägen får ni upptäcka några av Östergötlands viktigaste natur- och kulturskatter samtidigt som klassen får en härlig dag tillsammans utomhus!

Målgrupp: Passar perfekt för elever i årskurs 3–6 men vi anpassar gärna innehållet för andra årskurser också.

Tid: Hela skoldagen, cirka 9.30-15.30.

Pris: Kostnad maj-september 1600 kr/grupp. Kostnad oktober-mars 1200 kr/grupp

Fler än 25 elever räknas som två grupper. Priset är exkl. moms och inkluderar guidning, aktivitet och lärarmaterial inför resan.

Läs mer om Östgötaresan:

Östgötaresan (PDF)

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.