Inne på naturum

Naturum är välkomnande, tillgängligt och inspirerande och hit är alla välkomna! Naturum är ett hus med spännande arkitektur och ett intressant innehåll. I naturum finns olika utställningar, filmrum, labb, akvarium, kikare och en liten butik. Inne på naturum kan du få en pratstund med en kunnig naturumvärd, värma dig en stund, kanske köpa en kopp kaffe. Slå dig ned med en bok i vårt bibliotek, med utsikt över strandängen, vass och grunt vatten. Se den mäktiga filmen med unika närbilder på Tåkerns fåglar och annat liv vid sjön. I naturum får du veta vad som är aktuellt just nu, vad man kan hålla utsikt efter från fågeltorn och spång. Vill du vara med på en aktivitet kan du fråga efter dagens program eller kolla i vårt program här på hemsidan. Naturum är en verksamhet med naturvägledning för besökare i många former, både på egen hand eller tillsammans med guide, inne och ute, tveka därför inte att ta kontakt med personalen. Du kan även låna kikare utan kostnad.

Utställningar

Inne på naturum finns en mångsidig utställning om Tåkern, läs om hur sjön blev till, vad som skett genom historien och om livet som finns där nu. För de lite yngre besökarna finns en barnavdelning för lek och ritande. Lyssna på olika fåglar som finns vid Tåkern och se hur de ser ut, stanna till vid glasmontern där alla fåglar som setts vid Tåkern finns snidade i trä. Ett aktuellt blombord av vad som blommar just nu finns nära entrén. Längst ner i huset finns en gästutställning som byts ut ungefär två gånger per år så att det alltid finns något nytt att lära sig. 

Labbrummet

Innan receptionsdisken finns ett labbrum. Dit får man gärna gå in och se vad som finns att upptäcka just idag. Kanske finns det en balja med småkryp, kanske har fågelungarna i en av holkarna kläckts så det går att se dem på en av tv-skärmarna. Du kan även hitta egna saker som du kan studera närmre i ett av våra mikroskop. 

Bibliotek

Längt ner i utställningen finns det en bibliotekshörna med böcker och tidskrifter att läsa eller slå upp saker i. Eller kanske du bara vill slå dig ner i en av de mjuka fåtöljerna och njuta av en kopp kaffe och utsikten?

Biofilm

I naturum finns ett filmrum med en stor bioduk, där visas filmer om och från Tåkern. En film handlar om Tåkerns historia och livet vid sjön berättad av Henrik Ekmans välkända röst, den är 14 minuter lång och visas varje kvart över och kvart i. En annan film, Fågelvår vid Tåkern, är filmad på 30-talet men är lika aktuell idag, den är runt 12 minuter och startar varje hel och halvtimme. I filmrummet finns en hörslinga. Be naturumvärden om du vill se filmen på engelska, eller behöver ha textning.