Föregående
Nästa

Vandring

I Tåkerns naturreservat finns 4 besöksområden varav vid två av dessa områden har vandringsleder. Läs mer och se karta över sjön och besöksområdena i foldern om Tåkerns naturreservat nedan. Eftersom stora delar av sjön är otillgänglig på grund av fuktiga strandängar, täta strandskogar som dessutom är förbjudet att beträda under delar av året är det en enastående möjlighet att uppleva sjön från besöksområdena. För regler för vad som gäller vid övernattning eller vandring under fågelskyddsperioder finns mer att läsa här

Vandring vid Tåkerns kanal

Vid Tåkerns utlopp, Tåkerns kanal, finns besöksområdet Svälinge som ligger på Tåkerns norra sida. Från parkeringen startar en vandring om ca 2 kilometer, den passerar strandskog, strandäng och går utmed vassen längs Tåkerns kanal. Längst ut finns ett fågeltorn med flera våningar, här går det att få fantastiska upplevelser inte minst i skymningen om hösten när gäss och tranor kommer inflygandes för övernattning. 

Vassvandring

Från naturum startar kortare och längre vandringsleder, alla går genom vassen, något som gör Tåkern unik. Få en mycket speciell upplevelse genom att gå ut på spångade leder i vassarna. Prinsessan Estelles sagostig och Strandpromenaden är kortare och är ca 700 meter. Båda dessa är tillgänglighetsanpassade och går att ta sig runt med rullstol, rullator eller barnvagn. En lite längre vandring om totalt ca 4 kilometer utgår från naturum, följ den spångade leden ut över strandängarna för att sedan gå in i den nästan magiska vassmiljön. Se karta nedan för var lederna vid naturum går. Längst bort på vandringsleden finns ett fågeltorn, fikabord och kalkfuktäng. Nästan hela leden är spångad och det krävs inte stövlar. Kom ihåg att leden går igenom en betesmark så undvik att gå förbi djuren med hund.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.