Fotograf: Vadstena kommun

ARKNAT

Mellan 11 aug- 24 aug 2023 genomfördes Arknat vid Omberg och Tåkern. Ingenjörs- och arkitekturstudenter från hela Skandinavien skapade tre unika vindskydd uppe på Omberg och runt sjön Tåkern. 

Arkitekturfestivalen Arknat har genomförts sedan 2017 och det främsta syftet är att skapa och uppföra ett antal unikt designade vindskydd som sedan placeras ut i svenska naturen. Arknat har med framgång genomförts i Höga kusten och Skåne och nu Tåkern. Vindskydden tillfaller allmänheten, för alla att kunna ta del av, nyttja och uppleva.

Här kan du se en fin film från projektet: Arknat 2023 – Tåkern-Omberg på Youtube.

Var hittar man de nya vindskydden?

Besöksområdet Glänås

Hit hittar genom att parkera vid naturum Tåkern, och följa skyltning mot vandringsled. Karta finns att hämta inne på naturum.  

Det här vindskyddet är perfekt för fågelskådare som vill komma upp en bit eller för den som vill ta en kopp kaffe i vassen. 

Svälinge

Här ligger vindskyddet precis innan parkeringsplatsen till höger. 

En vindskydd att sova i som kommer vara tillgänglighetsanpassat. Vi håller just nu på att grusa upp stigen. 

Omberg

Här ligger vindskyddet på en plats som heter Stora Klint. Parkera bilen på Hjässatorget, Stocklycke eller Almalyckan och vandra till vindskyddet. Du hittar en karta på Östgötaledens hemsida.

Ett vindskydd att sova i, men hit kommer du inte så lätt, utan det här är tänkt att utmana lite mer. 

Samarbete

För att möjliggöra detta projektet har Region Östergötland, Ödeshög & Vadstena kommun, Svea skog och Länsstyrelsen gått ihop i ett brett samarbete för att öka friluftslivsmöjligheter i området. 

Vill du veta mer?

Läs mer om Arknat på Arknats hemsida.