Skolbesök på egen hand vid naturum

Vid naturum finns det mycket att göra för både äldre och yngre elever. Det går att boka aktiviteter med en naturvägledare men det finns även mycket att göra på egen hand i området. Vi ser gärna att ni meddelar oss när ni kommer på egen hand, för i mån av tid hälsar vi er gärna välkomna när ni kommer även utan bokning. 

Prinsessan Estelles sagostig

Sagostigen är Östergötlands dopgåva till prinsessan Estelle och en mycket populär stig för barn i förskolan och på lågstadiet. Den är 700 meter lång, börjar i skogsbrynet bredvid naturumhuset och avslutar vid fågeltornet. Utmed stigen får ni hjälpa haren Ann-Sofie att leta efter sin kompis Hasse, ni möter olika figurer och illustrationer som leder er på rätt väg. Hela stigen är tillgänglighetsanpassad och bänkar finns utplacerade.

Utställningen och film om Tåkern

Inne på naturum finns en utställning där man kan lära sig mer om djur och natur vid Tåkern. Här finns något för alla åldrar! Passa på att fråga naturumvärden om ni vill veta mer om något som klassen undrar över. Naturumvärden sätter också gärna på en 14 minuter lång film om Tåkern i vårt filmrum (plats för 50 personer) när det passar er.

Vandringsleder, skog och öppna ytor för egna övningar och lekar

Vid naturum Tåkern finns mycket skog och öppna ytor som är perfekta för att lära sig saker utomhus. Här kan ni hitta en liten glänta i skogen där klassen får vara för sig själv och kan fokusera på det ni pedagoger vill undervisa om. Fråga oss vart ni får vara om ni är osäkra på vad som gäller under fågelskyddsperiod. Det finns också goda möjligheter att utöva friluftsliv så som att vandra eller göra lära-känna-övningar för elever i nya klasser.

Grillplatser och naturlekplats

Vid parkeringen finns tre grillplatser och en naturlekplats där barnen kan balansera och klättra medan glöden blir varm. Det finns ved vid grillplatsen och galler på grillarna.

Det finns även en grillglänta anpassad till skolklasser. Den har tak över sittplatserna och en stor eldstad i mitten. Det går att boka den under samma formulär som för andra skolaktiviteter. Vid bokning av guidning för skolklass går det att boka grillgläntan utan extra kostnad (i mån av plats), annars kostar det 500 kronor/klass.