Stefan Åström
Fotograf: Stefan Åström

Om oss

Naturum Tåkern är ett av 32 naturum i Sverige. Naturum är en plats där allmänheten kan lära sig mer om natur och miljö. Ofta är naturumet placerat i nära anslutning till nationalparker eller populära naturreservat. 

God arkitektur, tillgänglighet och hög miljöprofil har varit några av målen när naturum Tåkern byggdes. 

Byggnaden invigdes 25 maj 2012 och ritades av Gert Wingårdh och Jonas Edblad. Naturum Tåkern är helt klädd i vass från Tåkern, ett naturligt val då Tåkern är känd för sina stora vassar. 

En port till naturen

I naturum får du veta mer om Tåkerns natur och kultur, vad som är spännande att se och göra för dagen och inspiration att gå ut och uppleva på egen hand. Vi välkomnar att ni kommer in, och går ut, genom naturum – porten till naturen och kulturen i Tåkernbygden.

Naturvägledning

Följ gärna med på guidad vandring eller möt guiden på vift i besöksområdet. Vi erbjuder dagliga aktiviteter under den tid vi har öppet, från vår till höst. De flesta aktiviteter är tillgängliga för alla, och många passar särskilt bra för barn och familjer. Missa inte våra populära håvningar av småkryp från bryggan vid fågeltornet.

I naturum finns utställningar, film om Tåkern och guider som visar Tåkerns rika fågelliv, andra djur, växter och den unika natur som finns runt sjön. Utomhus finns obemannad natur-vägledning året runt. Prova vevmojängerna, våra mekaniska guider!

Ute i besöksområdet

Utanför naturum finns fågeltorn, den korta tillgängliga Strandpromenaden, Prinsessan Estelles Sagostig, Tåkerns naturlek, de kacklande jätteäggen och flera grillplatser med tillgång till ved. Vill du vandra så finns den fyra kilometer långa Vassleden som tar dig genom strandskogen, strandängarna och vassen till gömsle, plattform och ett mindre fågeltorn med utsikt över Tåkerns vattenspegel. Här finns goda möjligheter att fotografera Tåkerns fågelliv, eller varför inte trollsländor och andra insekter, eller rara växter på strandängarna

Naturums uppdrag

Naturum är ett varumärke som ägs av Naturvårdsverket. Alla naturum följer samma riktlinjer och har samma huvuduppdrag – att vägleda till naturen och kulturen i sitt område samt lära ut om natur och miljö till den breda allmänheten. Barn, unga och nya i Sverige är utpekade målgrupper.  

Naturum Tåkern ägs av Naturvårdsverket och drivs av Länsstyrelsen Östergötland.

Läs mer om naturum i Sverige på naturvårdsverkets hemsida