ogun turkay
Fotograf: Ogun Türkay

RÄKNA MED FÖRÄNDRING

Klimatet förändras. Och naturen med det. Det märks bland annat på att blommor blommar tidigare. Att flyttfåglar dyker upp tidigare på våren. Och att det är mindre snö på vintrarna.

Det finns mycket vi människor, tillsammans med naturen, kan göra för att klara klimatförändringarna bättre. Det kan handla om att

  • bevara och anlägga våtmarker som hjälper till att suga upp och bromsa vatten vid stora skyfall
  • plantera träd som ger skugga när temperaturen stiger
  • skapa platser där insekter gillar att vara när det blir för torrt där de brukar vara.

 

Vad händer om en arts mat dör ut?
För att veta vad vi behöver göra behöver vi hjälpas åt att studera naturens förändringar över årstiderna. Vi behöver veta hur mycket tidigare exempelvis tussilagon blommor. Vi behöver förstå vilka kedjereaktioner som finns. Och hur ekosystemet påverkas av förändringarna. Vad händer till exempel om vattennivån höjs? Eller om en viss art dör ut, som är mat åt en annan? Allt hänger ihop.

Så här kan du hjälpa naturen
Det fina med naturen är att den har så mycket att berätta. Överallt finns klimattecken att upptäcka. För att inspirera dig, och låta dig studera och rapportera om klimatets påverkan på naturen, har vi satt ihop en rad aktiviteter i våra naturum Trollskogen och Tåkern. Vi är alla en del av naturen. Tillsammans behöver vi hjälpa den att klara utmaningarna bättre. Räkna med förändring.

Under hösten 2024 kommer naturum Tåkern ha premiär för en utomhusutställning med tema klimatförändring.

Mer information kommer, håll ögonen öppna!