Utbud för förskola och fritidshem

Naturum Tåkern är en naturskola med höga ambitioner. Vi erbjuder naturpedagogisk undervisning som alltid utgår från läroplanen. Ett besök hos oss berör många delar ur läroplanen, bland annat varierade arbetsformer och att elever får utforska sin omgivning och öva på att samarbeta i en trygg och stimulerande miljö.

Nedan finns vårt utbud beskrivet med länkar till vårt bokningsformulär. Hittar du inte det du söker är du varmt välkommen att höra av dig så ordnar vi ett upplägg som passar dig och din klass.

Även om ni besöker naturum på egen hand får ni gärna höra av er till oss inför besöket så vi kan ge er en så bra upplevelse som möjligt.

Utelektioner vid Tåkern

En utelektion är perfekt att boka om ni vill fokusera på ett visst tema vid ert besök vid Tåkern. Ett kort intro till Tåkern ingår och det går att boka upp till tre lektioner per dag beroende på hur länge ni kan stanna och vad ni mer vill hinna
göra i besöksområdet.

Följande teman för utelektioner finns för tillfället att välja mellan:

  • Håva och sortera småkryp
  • Fåglar och fågelskådning
  • Livsviktigt vatten
  • Vinternatur (spårning, örnar och överlevnad)
  • Eldkunskap (endast årskurs 4–6)
  • Geografi–naturtyper och kulturlandskap (endast årskurs 4–6)

 

Tid: 60 minuter/lektion. Det går att boka upp till tre lektioner på en dag.

Pris: En utelektion kostar 40 kronor/anmäld elev. Bokar ni flera lektioner samma dag kostar det som mest 80 kronor/anmäld elev. Minsta kostnad per grupp eller klass är 500 kronor. Är ni fler än 25 elever kan vi behöva dela er i två grupper.

Läs mer om alla teman:

Utelektioner vid Tåkern (PDF)

Skolguidning – Upptäck tåkern

En skolguidning är perfekt att boka om ni vill ha en introduktion till Tåkern av en kunnig naturvägledare. Ni kommer lära er mer om sjön Tåkern, de djur och växter som finns här samt om Tåkerns historia. Vi anpassar guidningen efter elevernas ålder och eventuella förkunskaper samt önskemål från er pedagoger.

Vi börjar med en introduktion i naturums utställning och går därefter ut för att upptäcka Tåkern. Vad vi möter beror på säsong. Grodor, ödlor och snokar kan man ha tur att få se en solig vårdag men även i början på höstterminen. Insekter och fåglar kan man komma nära nästan året runt medan växterna blir fler och fler framåt sommaren och på höstkanten finns en del bär att smaka på. Önskas något särskilt tema under guidningen får ni gärna skriva det till oss när ni bokar.

Tid: Cirka 90 minuter.

Pris: 40 kronor/anmäld elev. Minsta kostnad per grupp/klass är 500 kronor. Är ni fler än 25 elever kan vi komma att dela er i två grupper.