påsklov

När löven spricker ut på träden och det börjar surra i buskarna, då börjar det även spritta i oss människor att komma ut. Möt våren och spendera påsklovet hos naturum Tåkern. Här kan ni vandra, leka, grilla korv och gå Prinsessan Estelles sagostig.

Naturum har öppet klockan 10:00-17:00 varje dag under påsklovet.

Fullspäckat påsklov på naturum

På påsklovet har vi laddat upp med flera aktiviteter varje dag som passar olika åldrar och intressen. På långfredagen är planen att det kommer kläckas kycklingar inne i naturums labb. Dessa kommer stanna på naturum under påsklovet och när de blivit någon dag gamla kommer vi kunna ta fram dem och klappa på dem. Dessutom erbjuder vi snok- och grodguidningar, håvning av småkryp och mycket mer!

prinsessan estelles sagostig

När prinsessan Estelle föddes 2012 blev hon hertiginna av Östergötland. Därefter planerades en sagostig vid naturum Tåkern som prinsessan fick i doppresent. Stigen invigdes av Estelle själv 2014 och på naturums tioårsjubileum år 2022 gick hon den igen.

Stigen är 800 m lång och startar strax utanför entrén till naturum vid en stor gulgrön skylt i skogsbrynet. Utmed stigen får ni hjälpa haren Ann-Sofie att leta efter sin kompis Hasse, ni möter olika figurer och illustrationer som leder er på rätt väg. Hela stigen är tillgänglighetsanpassad och bänkar finns utplacerade. Sagostigen passar alla åldrar och leder er förbi de olika miljöerna vid Tåkern och slutar vid fågeltornet vid naturum.

Vandring

Från naturum startar kortare och längre vandringsleder, alla går genom vassen, något som gör Tåkern unik. Få en mycket speciell upplevelse genom att gå ut på spångade leder i vassarna. Prinsessan Estelles sagostig och Strandpromenaden är kortare och är ca 700 meter. Båda dessa är tillgänglighetsanpassade och går att ta sig runt med rullstol, rullator eller barnvagn. En lite längre vandring om totalt ca 4 kilometer utgår från naturum, följ den spångade leden ut över strandängarna för att sedan gå in i den nästan magiska vassmiljön. Se karta nedan för var lederna vid naturum går. Längst bort på vandringsleden finns ett fågeltorn, fikabord och kalkfuktäng. Nästan hela leden är spångad och det krävs inte stövlar.

grillplats och naturlekplats

Vid parkeringen vid naturum ligger Tåkerns naturlek, här går det att balansera, klättra och svinga sig fram längs en bana. Här går det att leka i timmar!


I anslutning ligger grillplatser och fikabord. Det är även nära till toaletterna och följer ni stigen under portalen kommer ni till naturumhuset.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.