Höjdpunkter och God Jul från naturum Tåkern

Naturums bästa

Så mycket har hänt under året. Fler än 53 000 besök, så många möten med naturen och mellan människor, och så många roliga aktiviteter. Ringmärkning tillsammans med Tåkerns fältstation, spår efter vilda djur på sportlovet, dagens art, håva småkryp i vatten och på land och naturguidningen längs strandpromenaden är några favoriter. Hela sommaren har vi visat fjärilar och under höstlovet spindlar.

Några dagar som sticker ut i antal besökare är påsklovet med påskäggsletning, så ett frö, guidningar om grodor och småkryp, kycklingar och dessutom kom det blyga Tåkerntrollet på besök. Fästingdagen var också mycket välbesökt, liksom dagarna i maj då skolklasser och grupper allra mest vill komma. Naturpedagogiska utedagar, utelektioner och Östgötaresan är populärt bland skolorna, och för grupper en guidad visning, fågelskådning eller längre natur- och kulturvandring längs vassleden.

Den nya Grillgläntan, utomhusmatlagningsplatsen som också går att boka, har varit välanvänd. Vi har lärt ut eldkunskap, poppat popcorn och stekt självförsörjnings-krabbelurer.

Vi har haft väder också, och mörker. En dag i april fick vi stänga på grund av snöstorm då personalen inte kunde ta sig fram i snödrivorna. Matfestivalen den 28 september avbröts hastigt då en hagelstorm drog in. I skymningen under höstlovet tände vi våra lyktor och gick på mörkervandring.

Mat och beredskap på naturum

Den 28 september anordnades en Mat- och friluftsfestival med delfinal i SM i utomhusmatlagning som lockade till 733 besök i naturum. EU:s regionala livsmedelsfond hjälpte till att finansiera med syftet att stärka Sveriges och Östergötlands livsmedelsproduktion. Även beredskap berördes, med utmanande frågeställningar, beredskapsspis och självförsörjningskrabbelurer av de fem livsmedel som Sverige är helt eller nästan självförsörjande på. Friluftsföreningar och flera matproducenter medverkade och det var prat om mat från jord till bord. Tal och sammandrag från matlagningen finns inspelade och du kan lyssna till dem på naturums sida Mat- och friluftsfestival

Mötas på naturum

Många människor både privat och i organiserad form träffas vid Tåkern: föreningar, kollegor, släkt och vänner. Det har blivit populärt att förlägga sin konferens eller någon högtid vid naturum Tåkern, till exempel födelsedagsfirande. Det går att beställa catering från någon av traktens goda restauranger och kombinera med visning eller guidning om Tåkern av naturums naturvägledare, eller vår barnkalaspaket.

Holkprojekt och bussar till naturen

Det är svårt för många skolor att bekosta bussresor och naturpedagogiska utelektioner. Naturum Tåkern söker därför projektpengar, bland annat från Alvins fond och Tåkernfonden för att bekosta buss och naturvägledare för några skolor. Ett sådant projekt är holkprojektet, där skolbarnen får komma till Tåkern, se ringmärkning, lära sig mer om fåglar och hur del lever och bygger bo, och sedan själva bygga holkar i slöjden. De som vill kan vara med och tävla i SM i fågelholksbygge, och få ställa ut sina holkar på naturum.

Vad händer framöver

Detta var ett axplock av alla händelser och de totalt 391 programpunkterna under 2024. Vi går ett nytt år till mötes, med ännu mer åtstramad budget och färre öppetdagar, och färre naturvägledare. Vår föreståndare Jenny slutar på grund av annat jobb. Vi vill göra vårt allra bästa för att ta emot så många besökare som möjligt på naturum Tåkern, men vi kan inte trolla med knäna. Till det positiva hör att naturum Tåkern finns, hängivna naturvägledare finns, och ni finns som vill komma och ta del av det vi erbjuder.

Om naturum Tåkern

Naturums målgrupp är alla, den breda allmänheten med alla dess intressen och olika kunskapsnivåer, men vi vill extra mycket nå ut till de som är nya i naturen och sällan eller aldrig besöker natur på egen hand. Vårt uppdrag är att höja kunskapen om naturen och allt som ingår där, djuren, växterna, svamparna, ekosystemen och människorna. Vi erbjuder både bemannad och obemannad vägledning i många former, utomhuspedagogik för skolor, utställningar, film med mera. Det är vår arbetsuppgift att visa och förklara biologisk mångfald, ekosystemtjänster och sambanden med samhället och enskilda människor. Var och en av oss kan göra något för klimatet, hotade arter och livsmiljöer som försvinner, och tillsammans kan vi göra mycket.