Friluftsfestival & SM i utomhusmatlagning 30-31/10

Anmäl dig till Tåkerns deltävling för SM i utomhusmatlagning som avgörs i de vackra omgivningarna kring fågelsjön Tåkern i Glänås. Vilket lag vinner och får tävla i finalen på Billingen Skövde i maj 2023? Kanske är det du och dina lagkamrater?

De sista grågässen dröjer sig kvar i fågelsjön Tåkern som sommartid fylls av mängder av fåglar, betesdjur, orkidéer och en mångfald av trollsländor och andra fåglar. Här har vi sett 278 olika fågelarter vilket gör Tåkern till en av norra Europas främsta fågelsjöar. Med fokus på de 800 naturbetesdjuren som håller strandängarna runt Tåkern öppna tävlar vi i utomhusmatlagning.

Sjön Tåkern har en lång historia som de senaste 300 åren präglats av slättjordbruket runtomkring. När sjön sänktes på 1800-talet för att bereda ännu mer plats åt jordbruket bildades det perfekta djupet för en fågelsjö. Mångfalden av fåglar, insekter och blommor som gjorde Tåkern till sitt hem ledde till att sjön på 70-talet blev ett naturreservat. Här har människor njutit av fågelsången, de ovanliga arterna som trivs i vassen såsom skäggmesen, och utsikten med Omberg i kulissen.

Bra att veta

Deltävlingen i SM i utomhusmatlagning äger rum söndagen den 30 oktober vid naturum Tåkern i Glänås besöksområde på södra sidan sjön. Samma helg har naturum öppet och arrangerar i samband med tävlingen en friluftsfestival med ”prova på”-aktiviteter, föreläsningar, guidningar och inviger samtidigt en ny utomhusmatlagningsplats.