Sländornas dag

Denna dag fokuserar vi på sländor! Visste ni att det finns mängder med olika sländor? Trollsländor, bäcksländor, flicksländor, nattsländor och dagsländor är bara några exempel. Några kan bygga sina egna hus, några lever bara en dag och några är rovdjur och jagar sina byten.

Naturum har öppet 10:00-17:00. Under dagen har vi följande aktiviteter:

Visning inne på naturum

Få en snabb introduktion till naturen vid Tåkern genom att följa med på en visning inne på naturum. Guiden berättar om djur, växter, Tåkerns historia och människans påverkans på sjön medan ni får upptäcka olika delar av utställningen.

Tid: 10:30-10:45.
Kostnad: Gratis.
Ålder: Från cirka 3 år och uppåt.
Plats: Samling vid receptionen inne på naturum.

Guidad tur – tema sländor

Följ med på en guidad tur i Tåkerns naturreservat där vi fokuserar på sländorna vid sjön. Lever alla sländor bara i en dag? Hur överlever dem på vintern? Vad är det för skillnad på nattsländor, dagsländor och trollsländor?

Tid: 11:00-12:00
Kostnad: 60 kr/vuxen och gratis för barn
Ålder: Från cirka 6 år och uppåt.
Plats: Samling vid receptionen inne på naturum.

Föredrag: Möt nattens arkitekter

Malin Larsson är en av de främsta experterna på nattsländor. Hon kommer med stort engagemang och kunskap berätta om dessa fantastiska småkryp som fascinerar, inte minst på grund av sina arkitektritade hus. Malin kommer ha med levande exemplar som vi får titta på. Efter föredraget finns också möjlighet att följa med ut för att leta nattsländor. Är vädret rätt kommer vi sätta ut en fälla dagen innan som vi vittjar efter föredraget.

Tid: 13:00-14:00
Kostnad: Gratis
Ålder: Föredraget kommer framför allt vända sig till vuxna men intresserade barn är självklart också välkomna!
Plats: I filmsalen inne på naturum.

Landhåvning

Vi går ut tillsammans och testar på att håva i luften och i gräs för att se vilka olika småkryp vi tillsammans kan hitta.

Tid: 13:30
Kostnad: Gratis.
Ålder: Från cirka 3 år och uppåt.
Plats: Samling vid receptionen inne på naturum.

Vattenhåvning

Det här är vår mest populära aktivitet – kanske för att den är populär hos alla mellan 1 och 101 år! Ni får låna en håv och så går vi tillsammans till naturums håvningsbrygga. Guiden kommer hjälpa er med att ta reda på vad det är ni har fått upp för kryp. Det kan vara allt från husbyggare till dyvlar (vilket är ett gammalt svenskt ord för djävul).

Kostnad: Gratis
Ålder: Från cirka 3 år och uppåt.
Tid: Klockan 14:00
Plats: Samling vid receptionen inne på naturum.

Datum

20 aug 2023
Expired!

Tid

10:00 - 17:00

Platser

Naturum Tåkern
Naturum Tåkern
Glänås besöksområde 1