Rördrommens dag

Rördrom är en mystisk och spännande fågel som lever i Tåkerns vassar. Den låter som att man blåser i en flaska, ett mycket märkligt ljud för att komma från en fågel. Är man vid Tåkern på våren är lätet svårt att missa men att få syn på denna släkting till hägrarna är desto svårare. Med en fjäderdräkt som passar perfekt in i årsgammal, beige vass och med en skygg personlighet är rördrommen en av de svåraste fåglarna att få syn på i Sverige. I början av juni är de dock väldigt aktiva och det finns en större chans att man lyckas få syn på dem vid naturum.

Naturum Tåkern har öppet 10:00-17:00 denna dag. Under dagen erbjuder vi följande aktiviteter:

Testa på att använda tubkikare

Under dagen har vi ställt upp flera tubkikare inne i naturums utställning som vi kan leta efter rördrommar med. Med tubkikaren finns det chans att komma riktigt nära fåglarna, så nära att vi kan titta in i ögonen på dem.

Visning inne på naturum

Få en snabb introduktion till naturen vid Tåkern genom att följa med på en visning inne på naturum. Guiden berättar om djur, växter, Tåkerns historia och människans påverkans på sjön medan ni får upptäcka olika delar av utställningen.

Tid: Klockan 10:30-10:45.
Kostnad: Gratis
Ålder: Från cirka 4 år och uppåt.
Plats: Samling vid receptionen inne på naturum

Guidad tur – tema rördrommar

Följ med på en guidad tur med en naturvägledare från naturum ut i Tåkerns naturreservat. Denna dag fokuserar vi lite extra på rördrommarna vid Tåkern och försöker självklart att få syn på dem. Tåkern har norra Europas största population av rördrom så här finns bäst chans i hela Sverige.

Tid: 11:00-12:00
Kostnad: 60 kr/vuxen och gratis för barn.
Ålder: Från cirka 6 år och uppåt.
Plats: Samling vid receptionen inne på naturum.

Dagens art

Inne på naturum håller vi en kort guidning om en art, kanske blir det den som heter Botaurus stellaris på latin.

Tid: 13:30-13:40
Kostnad: Gratis.
Ålder: Från cirka 6 år och uppåt.
Plats: Samling vid receptionen inne på naturum.

Håvning av småkryp

Följ med på vår mest populära aktivitet som passar alla mellan 1 och 101 år! Ni får låna en håv och så går vi tillsammans till naturums håvningsbrygga. Guiden kommer hjälpa er med att ta reda på vilka kryp ni har fått upp. Det kan vara allt från husbyggare till dyvlar (vilket är ett gammalt svenskt ord för djävul).

Kostnad: Gratis
Ålder: Från cirka 3 år och uppåt.
Tid: Klockan 14:00 till cirka 14:45.
Plats: Samling vid receptionen inne på naturum.

 

Foto: Stefan Åström.

Datum

01 jun 2024
Expired!

Tid

10:00 - 17:00

Platser

Naturum Tåkern
Naturum Tåkern
Glänås besöksområde 1