Guide på vift – Tranor och höstfåglar i Svälinge Tåkerns naturreservat

Under några tisdagar i september kommer en natur- och kulturguide att bege sig till olika naturreservat i Omberg- och Tåkernbygden, för att visa och berätta om djuren, blommorna och områdets natur- och kulturhistoria, skötsel och skydd. Denna tisdag är det dags att besöka Svälinge, på norra sidan av Tåkerns naturreservat, ett samarrangemang med naturum och Motala biologiska förening.  När kvällen nalkas passerar tusentals tranor fågeltornet i Svälinge, på väg till sin sovplats vid sjön. Inte bara tranor rastar vid Tåkern om höstarna. Här finns rikligt med gäss, änder och rovfåglar!

Tåkerns naturreservat är en av de främsta fågellokalerna i Sverige, och även internationellt betydelsefull. Vår och höst rastar tiotusentals fåglar i Tåkern på sin flytt mellan söder och norr. Tåkerns grunda näringsrika vatten, vidstäckta vassområden, betade strandängar och skyddande strandskog ger en stor mångfald av livsmiljöer – och därmed artrikedom. Hela 279 fågelarter har setts i Tåkern, den senaste sommaren 2022. Då sågs för första gången en silkeshäger i sjön!

Under guidningen är fokus på den unika naturen, det vi stöter på av växter och djur, särskilt fåglar. Lär dig mer om tranan, hur den lever och flyttar.

Kostnad: Gratis.

Arr: Länsstyrelsen Östergötland

Samling: Parkeringen vid Svälinge, Tåkerns naturreservat

Frågor besvaras av Malin Granlund Feldt tel 0702242069

Datum

20 sep 2022
Expired!

Tid

18:00 - 19:30