Fiskens dag

Välkomna till naturum Tåkern för att lära dig mer om fiskarna i Tåkern. I Tåkern finns minst nio olika fiskarter – vilka är det och hur kan de klara sig så bra här trots att Tåkern är så grund? Under dagen kommer det finnas en fiskutställning utomhus med bland annat ett klappakvarium där vi får möta en av de vanligaste fiskarna i sjön.

Under dagen erbjuder vi följande aktiviteter:

Fiskutställning

Vid fågeltornet kommer det under dagen att finnas en fiskutställning som visar de fiskarter som finns i Tåkern och vad de äter. Visste du att en fisk har årsringar som visar hur gammal den är och att mörten har sina tänder i halsen? Det kommer också finnas ett klappakvarium med en vanlig (och snäll!) fiskart i Tåkern. En guide kommer finnas på plats vid utställningen för att svara på alla era frågor om fiskar.

Tid: 10:00- cirka 15:00
Kostnad: Gratis
Ålder: Passar alla åldrar.
Plats: Vid fågeltornet vid naturum Tåkern.

Visning inne på naturum

Få en snabb introduktion till naturen vid Tåkern genom att följa med på en visning inne på naturum. Guiden berättar om djur, växter, Tåkerns historia och människans påverkans på sjön medan ni får upptäcka olika delar av utställningen.

Tid: Klockan 10:30
Kostnad: Gratis
Ålder: Från cirka 4 år och uppåt.
Plats: Samling vid receptionen inne på naturum

Naturguidning

Följ med på en timmes guidning i Tåkerns naturreservat där en av våra kunniga guider berättar om det som händer i naturen just nu. På sensommaren och hösten händer mycket vid Tåkern, inte minst bland fåglarna. Tusentals fåglar rastar här på sin resa söderut och vissa dagar är sjön helt prickig av alla fåglar. Kikare finns att låna gratis.

Under vissa helgdagar har denna guidning ett särskilt tema, se vårt program.

Kostnad: 60 kr/vuxen.
Ålder: Från cirka 6 år och uppåt.
Tid: Varje lördag och söndag klockan 11:00
Plats: Samling vid receptionen inne på naturum.

Dagens art

Inne på naturum håller vi i en kort guidning (cirka 10-15 minuter) om en av Tåkerns nio fiskarter.

Tid: 13:30
Kostnad: Gratis.
Ålder: Från cirka 6 år och uppåt.
Plats: Samling vid receptionen inne på naturum.

Vattenhåvning

Det här är vår mest populära aktivitet – kanske för att den är populär hos alla mellan 1 och 101 år! Ni får låna en håv och så går vi tillsammans till naturums håvningsbrygga. Guiden kommer hjälpa er med att ta reda på vad det är ni har fått upp för kryp. Det kan vara allt från husbyggare till dyvlar (vilket är ett gammalt svenskt ord för djävul).

Kostnad: Gratis
Ålder: Från cirka 3 år och uppåt.
Tid: Klockan 14:00
Plats: Samling vid receptionen inne på naturum.

Datum

02 sep 2023
Expired!

Tid

10:00 - 15:00

Platser

Naturum Tåkern
Naturum Tåkern
Glänås besöksområde 1
Kategori